Opskrift
Kategori: Slik Køkkentid: 10 minutter Ventetid: 3 timer Antal: ca 50
Flødekarameller er nok noget af mit yndlingsslik. De er sødt, men på samme tid salt, og så er øjeblikket hvor man bider ned i sådan en blød karamel bare fantastisk. Den her opskrift er rigtig nem, og du har måske allerede ingredienserne derhjemme. Dog kræver den lidt øvelse, da det ikke altid er nemt at se hvornår de er færdige.
Da jeg lavede dem første gang blev de helt hårde og skulle knækkes, mens de anden gang blev lige en anelse bløde, og skulle være i køleskabet får at få den rigtige konsistens. Hvad jeg prøver at sige med det er, at hvis det ikke lykkedes første gang, så er det altså helt okay – det er lidt svært.
Jeg lavede de her karameller første gang lige inden nytår, og selvom de var som bolsjer blev de nydt. Jeg hakkede også nogle af dem fint, og dryssede dem ud over noget hjemmelavet is som nytårsdessert – det var et hit! Efter ferien valgte jeg så at prøve igen, hvor de blev noget blødere. Her blev de hurtigt spist, og var væk på få dage.
Jeg har valgt at drysse små guldstjerner ud over, for at give dem et lidt mere festligt look, og det blev lige som jeg ville have det – glimmer og lige perfekt til nytår. Jeg tænker på måske at drysse list salt eller andet sjovt over næste gang, eller prøve at lave dem med chokolade eller lakrids, da det er lidt mere spændende. Dog må jeg sige, at sådan en helt simpel karamel altid vil være en elsket klassiker hos mig.
Ingredienser
5 dl piskefløde
250 gram sukker
100 gram glukosesirup
1 spsk salt
Instruktioner
Start med at hælde fløde, sukker og glukosesirup i en gryde sat på højeste varme. Rør rundt i gryden, indtil det begynder at koge. Når det koger kan du skrue ned på middel varme. Sørg for at det ikke koger voldsomt, men bare står og bobler. Nu kan du gå lidt frem og tilbage, og røre i det ca. hver femte minut. Der danner sig måske skum på toppen, som du bare skal lade være – det forsvinder.
Efter 30-50 minutter burde det gerne være færdigt. Det er færdigt når det er tykt, gyldenbrunt og slipper gryden når du røre. Jo tykkere det er, jo hårdere og mere bolsjeagtige karameller ender du med.
Prop nu salt i, rør det hurtigt rundt, og hæld det så i en form med bagepapir. Lad det stå i køleskabet i et par timer, eller i stuetemperatur natten over. Så kan du skære dem til små firkanter, og pakke dem i madpapir eller cellofan. Færdiiig! 🙂